Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb dyniowo-imbirowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 500g
miód 150g
masło 175g
jajko 1
cukier brązowy 100g
mąka pszenna 350g
proszek do pieczenia 2łyżeczki
sól 1łyżeczka
cukier kandyzowany 2łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: chleb dyniowo-imbirowy

Dynię dokładnie obierz,usuń ze środka pestki.Następnie zetrzyj miąższ na tarce o grubych oczkach.Ubijaj jajko,powoli dodając do niego rozpuszczone masło oraz miód.Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.Do mieszanki przełóż startą dynię,dodaj cukier brązowy,połącz składniki mieszając.Powoli wsypuj mąkę,mieszaj lub miksuj.Dodaj proszek do pieczenia,sól oraz imbir.Przygotuj formę keksową.Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Dobrze wymieszane ciasto przełóż do formy.Posyp je cukrem kandyzowanym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stopniC na 45minut.Po wyłączeniu piekarnika zostaw ciasto na 10min,później wyjmij z formy i ostudź.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 26.02.2012 19:28
niebo w gębie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak