Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kora orzechowa z brzoskwiniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

delicje 40 dag
spirytus 0.5 szklanki
kawa rozpuszczalna 0.5 łyżeczki
Puszka brzoskwiń
galaretki brzoskwiniowe 2

Przepis i sposób przygotowania na: Kora orzechowa z brzoskwiniami

Ciasto:
8 białek
3 żółtka
20 dag cukru
10 dag orzechów włosakich mielony i 10 dag siekanych
10 dag rodzynek
10 dag kokosu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyzeczka proszku do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy bakalie zmieszane z proszkiem i mąka i mieszamy delikatnie łyzka. Dzielimy na 2 czesci i pieczemy w dwóch blaszkach przez ok 35 minut.

Krem
1 kostka masla
0,5 kostki margaryny
3 łyzki cukru
1 łyzka mąki pszennej
5 żółtek
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki wody

jajka, cukier, make i budynie rozmieszujemy dokladnie z wodą i sokiem spod brzoskwin. Gotujemy budn, ciagle mieszajac. Gdy jest zimny to miksujemy z maslem i margaryna

przelozenie:
na 1 ciasto smarujemy bardzo malutko kremu. Kawe zaparzamy w pół szklanki wody i gdy jest zimna to mieszamy ze spirytusem. Delicje namaczamy w tej miskturze i ukladamy na posmarowanym kremem ciaście galaretka ku dołu. Na to smarujemy polowe masy i przykladamy 2 czesc ciasta (jesli zostanie nam troche alkoholowej mikstury to mozemy nia polac drugie ciasto) i na nie rozkladamy pozostalą częsc kremu. Układamy pokrojone w kostke brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretka rozpuszczona w 2,5 szklankach wody. rewelacyjne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 04.10.2012 17:58
no super:)
Justa32 01.09.2011 17:02
wygląda wyśmienicie i pewnie tak smakuje!!!
Mysiunia 11.07.2011 10:40
ciasto to nie jest trudne w wykonaniu, jedynie zabiera dużo czasu (ciężko rozmarować masę na mokrych od alkoholu delicjach), jednak warte jest tego zeby go zrobić - w smaku wysmienite:)
Małgorzata77 11.07.2011 08:33
Świetny przepis, trochę pracochłonny ale ciekawe składniki, dodaję do ulubionych
jogobella23 27.03.2011 20:37
super
monisia1977 13.11.2010 07:49
pycha
Dorota76 10.11.2010 13:39
kiedyś robiła ten placek i jest naprawdę pyszny
jolajka 01.11.2010 18:34
fajnie wygląda i pewnie tak samo smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak