Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane ptysie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 70 dag
masło 15 dag
jajko 4
mąka 15 dag
olej
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane ptysie

Ugotowane ziemniaki rozgnieć na puree. Do garnka włóż masło, zalej szklanką wody i zagotuj na średnim ogniu. Gdy się zagotuje – zdejmij z ognia, dodaj mąkę i mieszaj dokładnie – mieszaj drewnianą łyżką. Postaw na maleńkim ogniu i na maleńkim ogniu gotuj tak długo, aż masa będzie odchodzić od brzegów – pamiętaj, żeby podczas gotowania cały czas mieszać. Ostudź, dodaj jajka, puree i dobrze wymieszaj. Smaż małe porcje, najlepiej nabierane łyżką. Do smażenia użyj takiej ilości oleju, aby ziemniaki były w nim zatopione. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.08.2012 10:28
fajny przepis
Motorek 06.08.2012 09:09
fajne
ankaryba 18.07.2012 12:23
fajne :-)
teresa18 02.07.2012 16:33
swietny sposób na ziemniaki
AGNIESZKA144 23.06.2012 21:39
fajne
Kaja35 03.06.2012 10:03
lubie
kitka 02.01.2011 15:04
ładnie to mi wygląda;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak