Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki z indyka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 1 kg
mleko 0.5 szklanki
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
płatki kukurydziane 7 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.5 szklanki
jajko 2
olej
sól

Przepis i sposób przygotowania na: faworki z indyka

Mleko należy lekko osolić. Mięso umyj i pokrój w paski o szerokości 2-3 cm. Pokrojone mięso włóż do osolonego mleka na godzinę. W tym czasie płatki kukurydziane drobno rozkrusz i wymieszaj z bułką tartą. Po godzinie wyjmij mięso i odsącz z mleka. W środku każdego paska mięsa zrób podłużna nacięcie. Przeciągnie przez nie jeden koniec mięsa – formując faworki. Jeśli to zbyt skomplikowane – możesz sobie odpuścić, uznając paski mięsne za faworki. Faworki posyp przyprawą do kurczaka. Obtocz je w jajku i przygotowane wcześnie panierce z płatków i bułki. Smaż na średnim ogniu z dużą ilością oleju, aż zrobią się złociste. Podawaj z ostrym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.08.2012 07:23
ciekawe, szkoda że nie ma zdjęcia
kitka 02.01.2011 15:02
Ciekawe;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak