Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babcine knedle ze śliwką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki mączyste 3/4 kg
śliwki węgierki 1/2 kg
mąka pszenna 1 1/4 szkl
jajko 1 szt
cukier 1/2 szkl
sól
cynamon
Bułka tarta klasyczna Prymat
śmietana 200 ml
cukier 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babcine knedle ze śliwką

Śliwki myjemy, osuszamy, nacinamy i usuwamy pestki. Do środka każdej wsypujemy szczyptę cynamonu i bułki tartej.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy trochę przestygną, ubijamy tłuczkiem na puree. Następnie przekładamy je na solnicę (blat), dodajemy mąkę, jajko
i zagniatamy na jednolite ciasto.

Z ciasta formujemy wałek (lub dwa) i nożem odcinamy porcje odpowiadające jednemu knedlowi. Kawałki ciasta rozpłaszczamy na okrągłe placuszki, na środku każdego układamy śliwkę i pół łyżeczki cukru. Ciasto zalepiamy nad śliwką i nadajemy knedlowi kulisty kształt.

Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku jeden po drugim pamiętając, że pęcznieją podczas gotowania. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, delikatnie wyciągamy je cedzakiem.

W śmietance rozpuszczamy dwie łyżeczki cukru i polewamy knedle tuż przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 24.10.2012 08:43
smaczne
smakowita 06.07.2012 22:48
pyszne !
rjustysia 10.01.2012 11:00
To jest dopiero pyszne!
bami 07.06.2011 19:53
Jestem na TAK! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak