Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowo-drobiony rosół rozgrzewający z zacierkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak udko lub/i skrzydełka 500 gram
marchewka 2 sztuka
pietruszka 1 sztuka
Korzeń selera mały kawałek
cebula 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
natka pietrruszki
szklanka mąki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowo-drobiony rosół rozgrzewający z zacierkami

Cebulę opalić nad płomieniem.
Mięso umyć, oczyścić, włożyć do garnka.
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, zalać wodą (tak by ją przykryła), dodać opaloną cebulę i obrany, pokrojony w platerki imbir (odrobinę zostawić, zagotować.
Po około 30-40 minutach odcedzić (marchewkę zostawić) i doprawić. Marchewkę pokroić drobno w kostkę.

Z mąki i jajka zagnieść ciasto. W garnku zagotować wody, zasolić. Ścierać na tarce o grubych oczkach kluseczki, na wrzątek. Gdy wypłyną wyjąć, odcedzić.

Do talerzy wkładać po porcji marchewk, imbiru i zacierek. Zalać rosołem, posypać natką pietruszki, podawać (można też wykorzystać mięso, na którym został wykonany wywar. Wystarczy je pokroić na kawałki i dodać do talerza z zupą - zupa będzie treściwsza).

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
agata1722
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
agata1722
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
agata1722
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
agata1722
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
agata1722
agata1722 26.03.2012 22:37
oj oj muszę go zasmakować
Justyna223 09.10.2011 16:38
super!
Kate131 29.10.2010 20:11
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak