Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    6
  • szklanki cukru

    1 1/2
  • szklanki mąki

    3/4
  • mąki ziemniaczanej

    3/4
  • łyżeczki proszku do pieczenia

    1 1/2
  • kostki masła

    1 1/4
  • szklanki cukru pudru

    1 1/2
  • serki homogenizowane(waniliowe)

    3
  • truskawek

    około 1 1/2 kg
  • galaretki truskawkowe

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka odzielić od żółtek. Białka ubić dadać cukier i żółtka (na 3 razy), mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem dodać do białek (ubitych) delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę (najlepiej na pergamin lub papier do pieczenia ciast później bedziesz musiała wyjąć biszkopt) piec w tem. okolo 170oC przez około 35min (na złoty kolor).Rozrobić galaretkę według przepisu i odstawić do wystygnięcia. miękkie masło miksować dodając cukiec, serki homogenizowane i truskawki 9zostawic pare do dekoracjii). Wszystko miksować na jednolitą masę.ZIMNY biszkopt przekroić na połowę i nałożyc połowę kremu i ułożyć połówki truskawek, przykryć drugą częścią biszkoptu. Rozsmarowac resztę kremu, położyć truskawki i polać tężniejącą galaretką (taką prawie gęstą). odstawić do lodowki.

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

31.05.2012 08:30
smaczne

rakow2

18.01.2012 15:30
bardzo smaczne polecam

berys18

20.03.2011 10:39
pyszniutkie

Krzysztof42

19.03.2011 15:34
fajne ciasto

Izabela28

12.10.2010 21:51
Fajne ciasto;)

Syla

27.05.2010 13:21
teraz będzie okres \"truskawkowy\" więc czas na robienie ciast

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat