Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki z ciasta francuskiego (szybsza wersja pizzy)

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
szynka 3 plasterki
cebula 1/2 szt
Kukurydza z Puszki 3 łyżeczki
oliwki czarne 3 szt
ser gouda 3 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki z ciasta francuskiego (szybsza wersja pizzy)

Cebulę kroimy w kostkę. Tak samo szynkę, ser i oliwki. Ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach ok. 8x10 cm. Na środku każdego prostokąta kładziemy odrobinę cebuli, na nią porcję szynki, sera, a na wierzch kilka kawałków oliwek i kilka ziaren kukurydzy. Ciasto składamy - krótsze boki sklejamy ze sobą lekko dociskając, tak samo jak brzegi. Wierzchy sakiewek nacinamy na kształt litery X w poprzek. Otrzymane w ten sposób 4 wierzchołki trójkątów odginamy na zewnątrz i zlepiamy przy pomocy białka z brzegiem. Całe sakiewki smarujemy białkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 min - do zrumienienia. Mi wyszło 6 porcji, ale można zrobić mniejsze sakiewki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak