Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka meksykańska

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 700 g
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
olej 3 łyżki
pomidor 2 szt
pomidory w puszce 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
oregano łyżka
chilli łyżka
sól
pieprz
jajko 1 szt
maślanka 2/3 szkl
mąka 1 i 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
papryka zielona 1,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka meksykańska

Na oleju podsmażamy w garnku pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę zieloną paprykę i mięso mielone. Podsmażamy mięso, a następnie dodajemy pomidory z puszki (rozgniecione) razem z zalewą i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy chilli i oregano. Gotujemy na małym ogniu ok. 35 min, aż nabierze konsystencji gęstego sosu. Do garnka wrzucamy odsączoną fasolę, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 min. Przekładamy sos do żaroodpornej formy. Jajko i maślankę łączymy w większej misce. W mniejszej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i płaską łyżeczkę soli. Zawartość miski z mąką wsypujemy do miski z jajkiem i maślanką. Dokładnie mieszamy. Nakładamy na warstwę sosu i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 min. (dopóki wierzch się nie zrumieni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 09.05.2011 16:02
super
Dawid15 02.05.2011 06:57
pycha
Karolina92 27.01.2011 22:47
jest naprawde dobra i strasznie sycaca :)
Karolek1 25.01.2011 08:08
Ojej, jak smakowicie wygląda...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak