Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski leniwe pod beszamelem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąki 20dag
mleko 0,5l
masła 5dag
mąki 2łyzki
żółtego sera 5dag
marchewka
posiekane zioła 2łyżki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe pod beszamelem

Żółtka oddzielić od białek.Twaróg utrzeć z żółtkami.Białka ubić,wymieszać z masą serową.Mąkę wsypać do masy serowej i zagnieść ciasto.Na stolnicy oprószonej mąką uformować z ciasta wałki o średnicy 2-3cm,lekko je spłaszczyć,odcisnąć kratkę płaską stroną noża i pokroić skośnie na kluski.Kluski gotować partiami w osolonym wrzątku ok.5min.Gdy wypłyną,wyjąć łyżką cedzakową i osączyć.Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.Na beszamel przesmażyć na złoty kolor masło z 2łyżkami mąki.Zalać powoli mlekiem i mieszając,zagotować.Doprawić gałką,solą i pieprzem.Sos gotować mieszając 5-6minut aż zgęstnieje.Kluski posypać pokrojoną w zapałkę marchewką,polać beszamelem i posypać startym żółtym serem.Zapiekać 20minut w 180stopnichC,aż ser się roztopi i zarumieni.Posypać ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 20.12.2010 21:17
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5016

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak