Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z gryczanym nadzieniem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1
woda 2 szklanki
ser biały 1/4 kg
sól i pieprz do smaku
ciasto: mąka 3 szklanki
wrzątek 3/4 szklanki
woda zimna 1/3 szklanki
Nadzienie: 1 szklanka
kasza gryczana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z gryczanym nadzieniem

Kaszę zalać lekko osoloną wodą i gotować do momentu aż cała woda zostanie wchłonięta. Następnie obrać cebulę i pokrojoną w kosteczkę poddusić na oleju. Dodać ją do kaszy razem z pokruszonym białym serem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać dodając szczyptę soli zalać ją wrzątkiem a zaraz potem zimną wodą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką kółka. Na każdym jednym kawałku ciasta wykładać farsz i sklejać dokładnie brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. ja rodzinie podaję te pierogi ze szklanką gorącego barszczyku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 31.08.2012 23:54
interesujące nadzienie - do wypróbowania
Jodaj 04.07.2012 08:13
oj coś nowego , muszę spróbować :)
janko 15.03.2012 09:43
ciekawe,nie jadłem
Baska Kaska 06.02.2011 18:38
z kaszą nie jadłam
Ela20 13.12.2010 21:55
Takich jeszcze nigdy nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak