Ravioli w bulionie

Ravioli w bulionie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • jajka

    3
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • mięso gotowane

    350 g
  • masło

    1 łyżka
  • pietruszka, szczypiorek

    po 1 pęczku
  • jajko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagniatamy sprężyste ciasto, jeśli to konieczne dodajemy odrobinę wody. Wkłądamy je do miseczki i odstawiamy na godzinę.
Mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni, dodajemy mięso, dusimy ok 10 minut, doprawiamy suszonym tymiankiem i majerankiem. Szczypiorek i pietruszkędrobno siekamy i dodajemy do mięsa, zostawiając niewielką ilość do posypania bulionu. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, mieszamy.
Połowę ciasta rozwałkować bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką. Na cieście w odstępach około 4 cm układamy łyżeczką porcje farszu odpowiednią na jeden pierożek. Drugą połowę ciast wałkujemy równie cienko. Powierzchnię ciasta na którym leży farsz, pomiędzy nim posmarować wodą i położyć na nim drugie rozwałkowane ciasto. Dokładnie dociskamy do siebie miejsca pomiędzy porcjami nadzienia i radełkiem wycinamy prostokątne pierożki.
Bulion doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w nim pierożki ok 5 minut. Podajemy ugotowane razem z bulionem w którym się gotowały posypane natką i szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat