Fale Dunaju

Fale Dunaju

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostka masła

    ciasto:
  • jajek

    6
  • szklanki mąki

    2
  • szklanka cukru pudru

    1
  • cukier waniliowy

    1
  • olejek rumowy

    1
  • łyzki kakao

    2
  • łyżeczki proszku do pieczenia

    2
  • kostka masła

    KREM:
  • mleka

    1/2 l
  • szklanki cukru

    1/2
  • łyżki mąki ziemniaczanej

    2
  • łyzki mąki pszennej

    2
  • pół kostki masła

    POLEWA:
  • łyżki wody

    2
  • jabłka

    owoce
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą na sztywno pianę. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę, do II dodać 2 łyżki wody i kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Rozłożyć gęsto owoce i piec ok. 45 min. Z mleka, cukru i i mąki ugotować budyń. Ostudzony stopniowo dodawać do utartej margaryny/ masła. Wyłożyć na ostudzone ciasto. rozpuścić składniki polewy, oblać nią ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

17.01.2012 15:40
bardzo dobre

cukiereczek

27.11.2011 07:51
lubię

Krzysztof42

18.03.2011 17:22
najlepiej jeść to ciasto gdzieś nad dunajem

Anna210

26.11.2010 16:36
moja babcia takie robi pycha :)

Ewa109

10.05.2010 22:13
Witam tutaj podaje jeszcze raz skłaniki ciasta, ponieważ wszystko zostalo pomieszane wyzej. ciasto: kostka masła 6 jajek 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru pudru cukier waniliowy olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce z kompotu lub świeże krem: kostka masła 1/2 l mleka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy polewa: 1/2 kostki masła 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat