Gruszki w mleczku migdałowym

Gruszki w mleczku migdałowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • laski wanilii

    1/2
  • cukru (zwykłego)

    500 g
  • mały kieliszek likieru ziołowego,

    1
  • cytryny

    1/2
  • gorzkiej czekolady.

    1/2
  • mleczka migdalowego

    Do
  • bitej śmietany

    200 g
  • cukru pudru

    75 g
  • śmietanki

    100 g
  • mleka

    100 g
  • kieliszek likieru migdałowego

    1
  • słupki migdalowe i listki miety do przybrania.

    Opcjonalnie:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1) Do garnka wlewamy litr wody, wsypujemy cukier, cytrynę pokrojoną na plasterki i wanilię. Całość powinna się zagotować. Gruszki przekrawamy na pół. Wybieramy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka z gotującym się syropem.

2) Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. Odstawiamy garnek z gruszkami do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wyjmujemy je z syropu. Obieramy ze skórki i nadkrawamy na drobniejsze cząstki. Skrapiamy likierem ziołowym i pozostawiamy w chłodnym miejscu na czas przygotowywania mleczka migdałowego.

3) Śmietankę łączymy z mlekiem, cukrem pudrem i likierem migdałowym. Powstałą masę łączymy z większą częścią bitej śmietany. Schładzamy przez 20 min. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w małym rondelku na parze.

4) Gruszki układamy na nieco głębszych talerzach niż płaskie i zalewamy mleczkiem migdałowym. Dekorujemy kleksami pozostałej bitej śmietany, floresami rozpuszczonej czekolady, listkami mięty i świeżo uprażonymi na patelni migdałami.

Jak podawać?
Każdą porcję na osobnym talerzyku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

22.04.2012 16:54
fajne

jogobella231

04.04.2011 08:54
super

Krzysztof42

18.03.2011 17:23
ciekawe

iwona332

18.09.2010 20:42
super

Małgorzata113

22.06.2010 10:11
Świetny deser.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat