Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada śliwkowo-kokosowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 8
cukier 4łyżki
cukier puder 2łyżki
kakao 4 łyżki
kwaśna śmietana 200g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
usztywniacz do bitej smietany 1
śliwek 10
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: rolada śliwkowo-kokosowa

Żółtka oddzielamy od białka. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru kryształu. Białka i pozostałą 1 łyżkę cukru ubić na sztywno. Obie masy delikatnie połączyć, wmieszać przesiane kakao. Powstałą masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć połową cukru pudru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec ok 8min. Upieczony biszkopt obracamy na pergaminie. Zdejmujemy papier, na którym się piekł. Ciasto zwinąć w roladę. Kwaśną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i resztą cukru pudru. Wmieszać usztywniacz do bitej śmietany. Wypestkować śliwki, pokroić w kawałki. Schłodzoną roladę rozwinąć, posmarować bitą śmietaną, rozłożyć śliwki. Znów zwinąć roladę. Owinąć bawełnianą ściereczką, wstawić do lodówki do stężenia. Schłodzoną roladę posmarować resztą kremu śmietankowego, obtoczyć w zabarwionym kokosie. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 21.10.2011 20:01
smaczne
Magdalena80 04.11.2010 17:57
uwielbiam rolady z dodatkiem kokosu!
magical66 29.10.2010 08:59
le roznego rodzaju roladki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak