Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wilgotne cytrynowe ciasto biszkoptowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
sok z cytryny 1 szt
skórka cytrynowa starta 1 łyżeczka
olej 60 ml
mleko 3 łyżki
mąka pszenna 8 dag
mąka ziemniaczana 4 dag
proszek do pieczenia 1\\2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wilgotne cytrynowe ciasto biszkoptowe

Żółtka ubić z sokiem i skórką cytrynową. Następnie porcjami przesiewać mąki (wymieszane z proszkiem do pieczenia) na przemian z olejem i mlekiem, ubijając na najniższych obrotach miksera.

* 4 białka
* 120g cukru pudru
* łyżka octu winnego

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania ocet (polepszy sztywność piany). Przesiewać porcjami cukier puder, ubijając dalej na najniższych obrotach miskera.
Delikatnie przełożyć pianę białkową do masy z żółtkami i bardzo delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy o śr. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez ok. 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu można przełożyć kremem lub gęstym dżemem/konfiturą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak