Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka jarzębinowa - prozdrowotna

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 0,5 kg
sok z cytryny z 1 szt
owoce 1 zmarzniętej jarzębiny

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka jarzębinowa - prozdrowotna

Zebrane po pierwszym przymrozku owoce upiec rozłożone na folii aluminiowej w blaszce do ciasta w piekarniku, tak, by się nie przypaliły.
Upieczone owoce wsypujemy do gąsiora warstwami na przemian cukier i jarzębinę
I na każdy kilogram owoców jarzębiny dodajemy :
- 1/2 kg cukru.
- sok z 1 cytryny,
- mocna wódka tyle, by zalać do pełna słój
Gąsior napełniamy do mniej więcej 3/4 wysokości słoja owocami i cukrem. Wyciskamy sok z cytryny na owoce i cukier.
Następnie wódką rozrobioną wcześniej ze spirytusu - powinna mieć więcej niż 45 % zalewamy słój/gąsior do pełna i pozostawiamy w ciepłym lub słonecznym miejscu na około 18- 21 dni.
Po tym czasie zlać powstały macerat z owoców.
Owoce zmiażdżyć wałkiem i wycisnąć je przez gazę.
Powstały płyn przefiltrować przez bibułkę filtracyjną, połączyć po filtracji z wcześniej zlanym napojem.
Przelać do butelek i szczelnie zakorkować, a dla pewności korki jeszcze zalać parafiną.

Nalewka pro zdrowotna - na wzmocnienie pracy serca i w zaburzeniach trawienia Pić po 1 łyżce stołowej dziennie zmieszanej z małą ilością wody

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 17.01.2012 15:40
bardzo dobre
maryśka 26.06.2011 23:07
super
Krzysztof42 17.03.2011 15:56
zdrowie przede wszystkim
SmacznaPyza 25.12.2010 13:00
dobra nalewka nie jest zła
ben-ka 22.11.2010 14:42
A wiesz? ja to robię jarzębiaczek i pijemy w kieliszkach:) moje owoce leżakują jeszcze w zamrażalniku:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak