Nalewka jarzębinowa - prozdrowotna

Nalewka jarzębinowa - prozdrowotna

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    0,5 kg
  • sok z cytryny

    z 1 szt
  • owoce

    1 zmarzniętej jarzębiny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zebrane po pierwszym przymrozku owoce upiec rozłożone na folii aluminiowej w blaszce do ciasta w piekarniku, tak, by się nie przypaliły.
Upieczone owoce wsypujemy do gąsiora warstwami na przemian cukier i jarzębinę
I na każdy kilogram owoców jarzębiny dodajemy :
- 1/2 kg cukru.
- sok z 1 cytryny,
- mocna wódka tyle, by zalać do pełna słój
Gąsior napełniamy do mniej więcej 3/4 wysokości słoja owocami i cukrem. Wyciskamy sok z cytryny na owoce i cukier.
Następnie wódką rozrobioną wcześniej ze spirytusu - powinna mieć więcej niż 45 % zalewamy słój/gąsior do pełna i pozostawiamy w ciepłym lub słonecznym miejscu na około 18- 21 dni.
Po tym czasie zlać powstały macerat z owoców.
Owoce zmiażdżyć wałkiem i wycisnąć je przez gazę.
Powstały płyn przefiltrować przez bibułkę filtracyjną, połączyć po filtracji z wcześniej zlanym napojem.
Przelać do butelek i szczelnie zakorkować, a dla pewności korki jeszcze zalać parafiną.

Nalewka pro zdrowotna - na wzmocnienie pracy serca i w zaburzeniach trawienia Pić po 1 łyżce stołowej dziennie zmieszanej z małą ilością wody

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

17.01.2012 15:40
bardzo dobre

maryśka

26.06.2011 23:07
super

Krzysztof42

17.03.2011 15:56
zdrowie przede wszystkim

SmacznaPyza

25.12.2010 13:00
dobra nalewka nie jest zła

ben-ka

22.11.2010 14:42
A wiesz? ja to robię jarzębiaczek i pijemy w kieliszkach:) moje owoce leżakują jeszcze w zamrażalniku:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat