Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekany indyk

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cykorie 2 szt
filet z indyka 30 dag
oliwa 3 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 1 szkl
smietana 18% 15 dag
ostra musztarda 3 łyżki
musztarda ziarnista 3 łyżki
żółty ser 30 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekany indyk

Z cykorii usunąć wierzchnie liście, kroić w poprzek w ćwiartki, włożyć do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego, wlać wino, przykryć folią aluminiową i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury180 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, usmażyć wraz z mięsem na rozgrzanej oliwie, przełożyć na cykorię, przykryć folią i odstawić. Ser ścieramy na tarce. Masło rozgrzewamy, wsypujemy mąkę, mieszając robimy zasmażkę, wlać mleko, gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i musztardami, doprawić. Sosem polać cykorię oraz indyka, wierzch posypać serem, piec około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 27.02.2011 08:58
pycha
Roman5 08.12.2010 17:09
rozplywa sie w ustach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak