Pikantne kluski kładzione

Pikantne kluski kładzione

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąkapszenna

    2 szklanki
  • jaja

    4 szt
  • olej sojowy

    1 łyżeczka
  • lub słonecznikowy

    1 łyżeczka
  • mleko

    50 - 80 ml
  • sól

    szczypta
  • gałka muszkatołowa

    szczypta
  • słonina

    5 dag
  • lub masło z bułeczką

    5 dag
  • lub pikantne sosy

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę - 1 szklanka + 2 łyżki wsypujemy do garnka, dodajemy żółtka, sól, startą gałkę muszkatołową i drewnianą łyżką rozcieramy, dodając po łyżce mleko.
Mieszamy i dolewamy mleko, aż ciasto będzie spływało gęstą szeroką strugą z łyżki. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Pianę i resztę mąki dodajemy do ciasta i lekko mieszamy.
Podczas gdy robimy ciasto na kluski, nastawiamy wodę z dodatkiem soli w szerokim garnku.
Kluski kładziemy łyżką, za każdym razem zanurzając ją we wrzątku.
Po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze około 3 - 5 minut na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu wyjmujemy z wody od razu na talerze, krasimy podsmażona słoniną lub bułeczką usmażoną na maśle.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

15.01.2012 16:53
no i fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat