Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka kapuściana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 szt
ryż 1 woreczek
mielone mięso 30 dag
cebula 1 szt
marchew 1 szt
sól
oliwa
natka pietruszki garść

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka kapuściana

Kapustę parzyć w osolonej wodzie, oddzielić liście i zostawić by ostygły. Ryż ugotować w bulionie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i marchew usmażyć na oliwie. Ryż wymieszać z mięsem, cebulą, marchewką i zieleniną, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wyłożyć najgrubszymi i największymi liśćmi kapusty, posmarować warstwą ryżowo-mięsną grubości 1 cm i ponownie położyć kapustę, aż do wyczerpania składników. Potrawę przykryć i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po 20 minutach piec bez przykrycia kolejne 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 27.08.2011 21:22
ciekawy pomysł
Roman5 07.12.2010 17:03
pomyslowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak