Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wiśniowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
masło 20 dag
cukier 30 dag
budyń waniliowy 2 łyżki
cukier waniliowy
mąka 40 dag
wiśnie bez pestek 15 dag
kremówka 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wiśniowa

Masło pokroić w kostkę, odstawić aby zmiękło. Następnie dodać żółtka, budyń waniliowy,połowę cukru, wszystko dokładnie utrzeć. Śmietankę zagrzać,ucierając powoli dolewać do kremu maślanego. Wsypać cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z masą maślaną, stale mieszając, powoli dosypywać mąkę. Formę babki nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem, posypać wiśnie, lekko dociskając. Piec 50 minut w temp 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak