Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Litewskie Miodowe Kuleczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 20 dag
mąka pszenna 40 dag
jajko 2 sztuki
cukier 15 dag
kwaśna śmietana 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
mleko 2 szklanki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/4 łyżeczki
orzechy 1/2 posiekane
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 płaskie łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Litewskie Miodowe Kuleczki

Miód podgrzać rondelku na małym ogniu. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać śmietanę,ziele angielskie, przyprawę do pierników i mąkę, ciągle mieszając wlać miód. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać. W dużym rondlu zagotować lekko osoloną wodę i zanurzaną we wrzątku łyżeczką kłaść małe kluseczki. Gotować do wypłynięcia. Wyjąć, osączyć, zalać wrzącym mlekiem. Posypać posiekanymi orzechami i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 19.05.2011 07:28
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak