Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kawowym kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
mleko 500 ml
cukier 1 szkl
mocny napar kawy 120-150 ml
koniak 1 mały kieliszek
bita śmietana 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
mocna słodka gorąca kawa 150 ml
biszkopt jasny 1 szt
czekolada 50 wiórki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kawowym kremem

Obie porcje żelatyny namoczyć namoczyć (osobno) w zimnej wodzie.
Mleko zagotować.
Do żółtek wsypać cukier, utrzeć, wlać gorące mleko i kawę, wymieszać, przelać do rondla.
Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania.
Rondel zestawić z ognia, dodać większą porcję żelatyny, dobrze wymieszać, wlać koniak. Krem wystudzić, dodać bitą śmietanę, wymieszać, wstawić do lodówki.
Gdy zacznie zastygać, wyłożyć go na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin.
Do gorącej kawy dodać drugą porcje żelatyny.
Gdy się całkiem rozpuści, polać biszkopt z kremem, wstawić do lodówki. Ozdobić wiórkami czekolady.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 13.01.2012 15:29
bardzo fajny i smaczny
Jaheira11 07.04.2011 23:19
pyszności
Jaheira11 07.04.2011 23:19
pyszności
Krzysztof42 15.03.2011 15:40
podoba mi się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak