Biszkopt z kawowym kremem

Biszkopt z kawowym kremem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • żółtka

    3 szt
  • mleko

    500 ml
  • cukier

    1 szkl
  • mocny napar kawy

    120-150 ml
  • koniak

    1 mały kieliszek
  • bita śmietana

    400 ml
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • mocna słodka gorąca kawa

    150 ml
  • biszkopt jasny

    1 szt
  • czekolada

    50 wiórki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obie porcje żelatyny namoczyć namoczyć (osobno) w zimnej wodzie.
Mleko zagotować.
Do żółtek wsypać cukier, utrzeć, wlać gorące mleko i kawę, wymieszać, przelać do rondla.
Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania.
Rondel zestawić z ognia, dodać większą porcję żelatyny, dobrze wymieszać, wlać koniak. Krem wystudzić, dodać bitą śmietanę, wymieszać, wstawić do lodówki.
Gdy zacznie zastygać, wyłożyć go na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin.
Do gorącej kawy dodać drugą porcje żelatyny.
Gdy się całkiem rozpuści, polać biszkopt z kremem, wstawić do lodówki. Ozdobić wiórkami czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

13.01.2012 15:29
bardzo fajny i smaczny

Jaheira11

07.04.2011 23:19
pyszności

Jaheira11

07.04.2011 23:19
pyszności

Krzysztof42

15.03.2011 15:40
podoba mi się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat