Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopcik cynamonowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl, i 2 łyżki
cukier puder 3\\4 szkl
jaja 2 szt
mleko 1 szkl
masło 3\\4 kostki
cynamon 2 łyżeczki płaskie
kakao 3 łyżeczki kopiaste
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyżeczki
tłuszcz do formy
czekolada do polania ciasta
wiórki czekoladowe do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopcik cynamonowy

Masło razem z powidłami ucieramy robotem nastawionym na średnie obroty.
Gdy składniki się połączą,dodajemy,cały czas ucierając,po jednym jajku ,cukier puder oraz -w niewielkich porcjach- mleko.
Mąkę wraz z kakao,cynamonem i sodą siejemy przez sito na utartą masę,,cały czas ucieramy , aż składniki się połączą.
Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie
Wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy,wstawiamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy w temp ok 150 stop C przez 40 min lub nieco dłużej .
Wyrośnięte ciasto,z wierzchem lekko zrumienionym i bokami odstającymi od brzegów formy,wyjmujemy z piekarnika,chłodzimy,letnie wykładamy na deskę wyłożoną papierem,odwracamy ,polewamy płynną czekoladą i posypujemy czekoladowymi wiórkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak