Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy tarte

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 18 łyżek
jaja 2 szt
boczek wędzony 20 dag
cebula 2 szt
sól 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy tarte

Ziemniaki utrzeć na tarce o bardzo drobnym oczku, dodać mąkę i jajko. Wyrobić ciasto (musi być lekko lejące ale bardzo gęste). Zagotować 2 litry wody i dodać sól. Na wrzątek łyżką wrzucać ciasto, gotować kluchy jeszcze przez 10 minut od chwili ich wypłynięcia. Przelać na sito i zahartować. Na patelni podsmażyć drobno posiekany boczek i dodać pokrojoną w cienkie talarki cebulę, zeszklić cebulę i dodać kluchy. Podsmażać mieszając aż miejscami zrobią się rumiane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak