Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chrust lany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
żółtko jajek 6 sztuk
masło 1 łyżka
cukier 60 dag
cukier puder
smalec (do smażenia)
masło

Przepis i sposób przygotowania na: chrust lany

Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką masła na puszystą masę. Dodać mąkę, mleko i wyrabiać łyżką. Jeśli jest za gęste dodać trochę mleka. W płaskim naczyniu zagotować smalec z masłem. Ciasto nabierać łyżką i wlewać do gorącego tłuszczu, obracając łyżką na wszystkie strony. Gdy chrust się zarumieni wyłożyć na sito. Podawać gorący, posypany cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak