Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki ze śliwkami i białą czekoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 120 g
kwaśna śmietana 300 g
jajko 2 sztuki
olej 1/2 szklanki
śliwki 5 sztuk
biała czekolada 1 tabliczka
ciemny cukier Demerara 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki ze śliwkami i białą czekoladą

Piekarnik nagrzać do temperatury 290st. Czekoladę posiekać na niewielkie kawałki. Jeśli ktoś ma dostęp, to można użyć 200g białych groszków czekoladowych, ja jednak nigdzie nie mogę takich kupić. Śliwki umyć, wypestkować i również pokroić na małe kawałki. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Mieszać trzepaczką, dzięki czemu podczas mieszania masa się napowietrzy. W drugiej misce wymieszać mokre składniki również mieszając trzepaczką. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać do połączenia się składników (nie powinno się mieszać zbyt długo i dokładnie, aby muffiny nie wyszły gumowate). Dodać czekoladę i śliwki i wymieszać bardzo krótko i ostrożnie, aby sok ze śliwek nie zabarwił ciasta. Foremki do muffinek wysmarować dokładnie olejem za pomocą pędzelka i nakładać ciasto do ¾ wysokości otworów. Wierzch muffinek posypać cukrem demerara. Piec ok. 25 minut w 190st. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 minut, zanim wyciągnięcie muffiny z foremki, wtedy nie powinno być z tym problemu.
Smacznego życzy Anna K :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak