Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasteczka z dżemem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt
mąka tortowa 300 gram
dżem 100 gram
migdały 50 gram
masło 200 gram
cukier 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasteczka z dżemem

Mąkę przesiać na stolnice,zrobić dołek i rozbić do niego jajko i żółtko,dodać cukier i sól.Kawałki masła ułożyć na bokach. Wyrobić kruche ciasto.przykryć,odstawić do schłodzenia. Następnie ciasto krótko zagnieść,utworzyć wałeczek i pokroić na kawałki. Uformować kulki,przygnieść i palcem wycisnąć dołek. Białko lekko ubić,posmarować brzegi ciasteczek i oprószyć siekanymi migdałami. Ciasteczka ułożyć na blasze. Dżem przetrzeć przez sito i nałożyć na ciasteczka.Piec tak,aby ciasteczka były jasne. Po upieczeniu schłodzić na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika179
Monika179 29.10.2010 19:44
mniammmmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak