Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek śliwkowy z kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1 kg
mąka krupczatka 175 gram
mąka pszenna 270 gram
cukier 275 gram
Cynamon mielony Prymat
masło 275 gram
proszek do pieczenia łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
jaja 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: placek śliwkowy z kruszonką

Śliwki opłukać i wydrylować. Ze 175 g krupczatki,100 g cukru i 100g miękkiego masła zagnieść kruszonkę. Na krem utrzeć 175 g masła i 175 g cukru,po czym kolejno dodać jajka i całość dokładnie wymieszać. Dodać 270 g maki pszennej,szczyptę soli,proszek do pieczenia i wyrobić gładkie ciasto.Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą formie o średnicy 28 cm.Powierzchnię ciasta wyrównać i ułożyć na niej śliwki,miąższem do góry. Placek posypać kruszonką i piec w rozgrzanym piekarniku ok 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak