Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka dwukolorowa z polewą czekoladową

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 1 szkl
mąki pszennej 1 szkl
mąki ziemniaczanej 0,5 szkl
jajko 4
proszku do pieczenia 1 łyzeczka
cukier wanilinowy
margaryny 250 g
kakao 2 łyżeczki
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka dwukolorowa z polewą czekoladową

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i cukier wanilinowy. Cały czas miksując dodajemy również żółtka. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do ciasta. Na koniec w garnku rozpuszczamy margarynę i gorącą dodajemy do ciasta. Wszystko razem mieszamy.
2. Z tak przygotowanej masy odejmujemy ok 1/3 i dodajemy do niej kakao. Mieszamy
3. Formę smarujemy dokładnie tłuszczem, wlewamy najpierw jasne ciasto, a potem ciemne. pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni.
4.Na ciasto polewamy polewę czekoladową np. z mojego przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/57398/szybka-polewa-czekoladowa-do-ciast-i-deserow.html
i całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 27.10.2010 17:46
Wspaniale się prezentuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak