Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto agrestowe z pianką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 1 kg
masło 250 gram
cukier 400 gram
cukier waniliowy 25 gram
jaja 4 szt
białko 3 szt
mąka 300 gram
proszek do pieczenia
mąka ziemniaczana 200 gram
migdały 150 gram
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto agrestowe z pianką

Agrest opłukać,oczyścić z szypułek i osączyć. masło 250 g cukru, cukier waniliowy ,4 jajka zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz letnim mlekiem. Ciasto rozłożyć na blasze starannie wysmarowanej tłuszczem.Na jego powierzchni ułożyć agrest i piec w rozgrzanym piekarniku. Białka z łyżką soku z cytryny ubić na sztywną pianę,dodać 150 g cukru i ponownie ubić. Dodać zmielone migdały. Na upieczonym cieście ułożyć warstwę piany i ponownie zapiec,aż piana nabierze złotej barwy.Wystudzone ciasto pokroić na kawałki. Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak