Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa lombardzka z flaczków (wg M.E. Halbańskiego)

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 500 g
boczek wędzony 120 g
fasola biała 100 g
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
marchew 2 sztuki
por (biała część) 1
pietruszka 1
kapusta włoska ćwiartka
seler kawałek
jajko 2
oliwa łyżka
twardy utarty ser 50 g
czosnek ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa lombardzka z flaczków (wg M.E. Halbańskiego)

Flaki wypłukać, dokładnie oczyścić, sparzyć kilkakrotnie wrzącą wodą i gotować ok. 3 godz z obranymi warzywami w osolonej wodzie (2 l.)
Uprzednio namoczoną fasolę gotować w małej ilości wody do iękkości.
Pokrojony w kostkę boczek obsmażyć na oliwie razem z drobno pokrojoną cebulą i roztartym czosnkiem.
Flaki pokroić na cienki makaron, to samo zrobić z warzywami i włożyć z powrotem do wywaru.
Dodać odcedzoną fasolę, boczek z cebilą oraz koncentrat i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać gorącą posypaną szałwią i tartym serem z jajkami ugotowanymi na twardo.
Można również przyrządzić z flaczków cielęcych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak