Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

francuskie frykadelki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wędzona szynka 20 dkg
ser gouda 20 dkg
jajko 4 szt
mąka 3,4 szkl
mleko 2 szkl
sól, pieprz
masło 1 łyz
natka pietruszki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: francuskie frykadelki

mleko zagotowac ser zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić w kostkę. Do rondla przesiac mąkę dodać 2 jajka i 2 żółtka i masło. Wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić na wolnym ogniu, stopniowo dolewajac mleko, chwilę gotować. Zestawić, schłodzić dodac ser, szynkę i natkę i przyprawić. Pozostałe białka ubic na pianę. zwilżonymi dłońmi formować niewielkie wałeczki obtoczać w białkach i bułce tartej. Smazyć na głebokim tłuszczu na złoty kolor

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 06.03.2013 20:05
pomysl fajny musze wyprę
gosia561 28.10.2011 10:28
smaczne
gosia561 28.10.2011 10:28
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak