Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory w sosie beszamelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 4 szt
szynka plastry 4 szt
masło 1 łyżka
przyprawa uniwersalna Kucharek
ser gouda 2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pory w sosie beszamelowym

SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Szklanka mleka lub słodkiej śmietanki
Galka muszkatołowa
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Pory umyć, zielone części odciąć, a białe gotować przez 10 minut w wodzie z Vegetą i łyżką masła. Po obgotowaniu porów, wyciągnąć je z wywaru i ostudzić, następnie każdy por zwinąć w plaster szynki i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem.

Przygotować sos: masło rozpuścić na patelni, dodać do niego mąkę i wymieszać, powoli wlać do powstałej zasmażki wywar z porów, dodać mleko lub śmietankę i zagotować całość ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Zalać powstałym sosem beszamelowym pory. Następnie posypać żółtym serem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać aż do roztopienia i zrumienienia sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 09.01.2012 20:20
smaczna kolacyjka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak