Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z chipsów tortilla i chorizo

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tortille kukurydziane
chorizo
pomidory z puszki
żółty ser

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z chipsów tortilla i chorizo

SKŁADNIKI: 12 czerstwych tortilli kukurydzianych pociętych w paski, 1 łyżka oleju roślinnego, 2 - 3 pokrojone w plasterki lub kostkę kiełbaski chorizo, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 225 g posiekanych pomidorów z puszki, 3 łyżki posiekanej kolendry, 450 ml wywaru z kurczaka, 225 g startego żółtego sera, 1 drobno posiekana cebula dymka, sól, pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Paski tortilli wymieszać z olejem i piec w rozgrzanym do 10 stopni C piekarniku ok. 30 minut, aż się zrumienią i będą chrupiące. Usmażyć chorizo z czosnkiem. Dodać pomidory i kolendrę. Doprawić do smaku. Odstawić. W kwadratowym naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę chipsów. Na nie wyłożyć warstwę z chorizo. Przykryć resztą chipsów. Polać wywarem. Posypać serem i piec ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać od razu posypane posiekaną dymką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina92 17.02.2011 12:18
bardzo pomyslowe
agnieszka214 28.10.2010 09:10
można spróbowac
Małgorzata113 27.10.2010 08:14
pomysłowe, zapewne smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak