Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek na kruchym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
margaryna 15 dkg
smalec czubata łyżka
cukier puder 5 dkg
żółtko jajek 1
śmietana kwaśna 2łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek na kruchym spodzie

Mąkę posiekać z tłuszczem i cukre.,dodać żółtko, śmietanę, jeszcze chwilę posiekać, szybko zagnieść i schłodzić ok pół godz. Następnie ciasto rozwałkować cienko i owinąć nim wałek, a następnie rozwinąć ciasto na blachę posypaną mąką. Ciasto ponakłuwać widelcem, aby równo wyrosło, upiec na jasnozłoty kolor w średnio gorącym piekarniku 180*C. Po upieczeniu i przestygnięciu cienko posmarować dżemem lubkonfiturami, można posypać bakaliami.Całość pokryć dowolnym lukre.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 27.06.2013 08:05
Palce lizać
Bernadeta1 06.04.2013 00:17
prosty i pyszny przepis
Motorek 15.10.2012 08:57
pycha
IZABELA29 30.11.2011 08:17
pyszny mazurek, godny polecenia
Jaheira11 04.10.2011 23:32
szkoda, że fotki nie dodałaś ....
Goya 04.07.2011 14:13
mniam
misia53 07.05.2011 23:10
Benia, będą następne....
ben-ka 07.05.2011 08:27
a święta już minęły.....
barbara11561 30.03.2011 07:38
wspaniały:)
Aneta41 19.03.2011 16:23
idealny na swieta;)
Natalia/tubisiek 03.11.2010 06:48
też uważa, że smaczny ;)
matii6 26.10.2010 19:22
bardzo prosty przepis,ale na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak