Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto metrowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 3 szkl
cukru 1 szkl
olej 13 łyzek
jajek 8
proszku do pieczenia 3 łyżki
letniej wody 13 łyżek
kakao ok 3-4 łyzeczek
budyń wanilinowy 1
mleko 2 szkl
margaryna 1
cukru 0,5 szkl
cukier wanilinowy 1
mąki pszennej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto metrowiec

Ciasto:
1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej i letnią wodę. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
2. Ciasto dzielimy na dwie równe części, a do jednej z nich dodajemy kakao.
3. Ciast pieczemy w długich foremkach, w temp. 180 stopni, ok 30 min.

Krem:
1. Mleko ( 1 i 1/4 szkl) gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Do reszty mleka dodajemy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko miksujemy. Następnie wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i mieszamy. Gotujemy do zgęstnięcia, po czy studzimy.
3. Wystudzony budyń miksujemy z margaryną.

Upieczone ciasto kroimy w cienkie paski (ok 1,5 cm-2 cm). Nastepnie układamy je (zlepiając) na przemian: jasne, krem, ciemne, krem, jasne, krem itd.

Dekorujemy dowolnie. Moze to być np. polewa czekoladowa itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak