Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe- przepis podstawowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 0,5 kg
cukru 0,5 szkl
drożdży 5 dag
mleko 1 szkl
żółtko jajek 4
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe- przepis podstawowy

Drożdże mieszamy z odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Czekamy aż wyrosną. Żółtka ucieramy z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodajemy do mąki, dodajemy również utarte żółtka z cukrem, olej i resztę mleka. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, i odstawiamy aż wyrośnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak