Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra ze śliwkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl mąki luksusowej 3
łyżeczki soli 1/3
łyżeczki proszku do pieczenia 4
jajek 5
szkl. cukru 1
szkl wody mineral gazowanej ok. 1/2
łyżki kakao naturalnego 4 dodatkowo:
+ tyle samo mąki
kg śliwek 1/2-3/4 do obłożenia:
lukier
olej słonecznikowy 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra ze śliwkami

Naszykowałam formę 25x35 cm, wysmarowałam ją cienko masłem i wysypałam tartą bułką.
Śliwki opłukałam a po osączeniu poprzecinałam wzdłuż na pół i usunęłam pestki.
Mąkę przesiałam z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej. Następnie dodałam aromat i stopniowo dosypywałam mąkę. Na koniec dolałam wodę mineralną i wymieszałam ciasto. Podzieliłam je na 2 m/w równe części - do jednej dosypałam przesiane kakao a do drugiej taką samą ilość mąki - obie części dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek. Ciasto wylewałam na blaszkę przy pomocy chochelki - na zmianę, raz jasne raz ciemne i w trzy miejsca formy - nie musi być równo bo ciasto samo się rozpłynie. Gdy obie masy były już w formie na wierzchu ułożyłam, jedna przy drugiej, śliwki - brzuszkami do dołu. Wstawiłam ciasto do gorącego piekarnika i piekłam ok. 1 godz. w temp. 180 st. C a przed wyjęciem dla pewności sprawdziłam patyczkiem czy jest już opieczone. Gdy nieco ostygło polałam lukrem utartym z kilku łyżek cukru pudru rozmieszanego z sokiem z jednej cytryny i 2 łyżkami syropu malinowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 01.10.2011 12:20
ekstra
Marysia 01.10.2011 12:15
super
Karolina69 01.10.2011 10:37
fajne
Agnik 13.09.2011 17:11
super
FAFIK 09.06.2011 21:45
Pychota!!!
Goya 27.02.2011 18:46
super
SmacznaPyza 13.11.2010 11:13
owoce nadały ciastu więcej wilgotności i ciekawego smaku, polecam!
Agnieszka_B 12.11.2010 15:08
Ze śliwkami zebry nie jadłam... A Twoja wygląda znakomicie:)
Ewa104 10.11.2010 22:23
Ależ ładna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak