Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek ze szmaciakiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety z karkówki wp.b/k 4
nieduży owocnik szmaciaka 1
łyżki sosu sojowego jasnego 4
cebula 1
trochę mąki do panierowania:
łyżka soku z cytryny 1
pieprz mielony, ew sól do smaku:
strączka papryczki chili 1/2
ząbki czosnku 2
masło klarowane do obsmażenia:
marchewki 2

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek ze szmaciakiem

Szmaciak gałęzisty (siedzuń sosnowy - Sparassis crispa) jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym, ale w Polsce podlega ochronie!!! Można go zbierać i spożywać w Niemczech i na Słowacji.

Karkówkę wybrałam chudą a kotlety były dość grube. Lekko je rozbiłam tłuczkiem - nie tyle żeby rozpłaszczyć co raczej zmiękczyć mięso. Oprószyłam je solidnie pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i i sosem sojowym, odłożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie dokładnie opłukałam i oczyściłam grzyba - trzeba to zrobić starannie bo z zakamarkach owocnika zawsze jest dużo resztek ściółki. Podzieliłam grzyba na mniejsze kawałki.
Cebulę obrałam i posiekałam, czosnek także. Marchewkę oskrobałam i pokroiłam w talarki.
Kotlety oprószyłam mąką, strzepnęłam nadmiar i obsmażyłam je na gorącej patelni z 2-ma łyżkami masła klarowanego. Gdy się zrumieniły przełożyłam je na talerz a na patelnię dodałam jeszcze łyżkę masła i zeszkliłam cebulę z czosnkiem. Włożyłam mięso z powrotem, dodałam kawałek papryczki chili (nie posiekany żeby później łatwo go znaleźć i wyjąć),podlałam całość ok. 1 szkl. wody i dusiłam aż mięso było miękkie. Wtedy na wierzchu ułożyłam marchewkę i kawałki szmaciaka i dusiłam razem jeszcze ok. 15 min.. Mięso podałam obkładając je kawałkami grzyba i polewając sosem, z ryżem i duszoną cukinią.
Jeśli sos będzie za mało słony można go doprawić solą, ale mnie wystarczył sos sojowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szmaciak 25.09.2022 20:13
Dzień dobry. Od 2014 roku nie jestem pod ochroną. Smacznego
SmacznaPyza 30.09.2013 20:32
owszem, ale w Polsce - na Słowacji i w Niemczech można go sobie zbierać, drogi Anonimie
29.09.2013 11:47
Ten grzyb jest pod ochroną od 1990roku miłe Panie
goofy9 05.07.2012 10:41
uwielbiam te grzyby, u mnie mówi się na nie baraniaki
Misia90 01.10.2011 12:22
ekstra
Marysia 01.10.2011 12:16
super
Karolina69 01.10.2011 10:38
fajne
Justyna Jussstiii 12.09.2011 10:54
super
Ela20 21.05.2011 09:20
musi byc smaczne :)
SmacznaPyza 25.04.2011 14:36
Gosia, nie rozumiem jak nazwa może odstraszać...
gosia561 25.04.2011 13:35
mnie nazwa odstrasza
pioge7 22.01.2011 12:35
super
Ewelina47 15.01.2011 17:09
nazwa jest super
dagmara11 02.11.2010 20:45
szmaciak:)) ja poleciłam flaczki ze szmaciaka. W moich stronach nazywają go chorosz! szkoda że pod ochroną:(
bernika 26.10.2010 13:40
Szkoda ze moge dac tylko 1 punkt bo dąłabym 10!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak