Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    250 g
  • masło

    125 g
  • cukier

    50 g
  • cukier wanilowy

    16 g
  • jaja

    4 szt
  • skórka otarta z cytryny

    z 1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana lub mleko

    250 ml
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dalej ucierając - ręcznie lub mikserem dodajemy po 1 jajku aż do uzyskania gęstej, puszystej masy.
Ciasto musi być dość gęste.
Do gotowego ciasta dodajemy skórkę starta z 1 cytryny, oraz śmietanę, lub mleko.
Wszystko starannie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy na środek rozgrzanej gofrownicy 1 - 2 małe łyżki wazowe - w zależności od wielkości gofrownicy
Pieczemy każdego gofra około 4 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

09.01.2012 16:11
bardzo lubię z bitą śmietaną

Krzysztof42

10.03.2011 15:11
schrupałbym takiego gofra

Aseret

03.06.2010 19:25
raczej chrupiące

gacopierz23

30.05.2010 13:42
Ciekawe czy wychodzą Ci chrupiące czy raczej gumowate?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat