Piernik

Piernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    400 g
  • cukru

    250 g
  • margaryna

    120 g
  • jajka

    2 szt
  • kakoa

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • bakalie

  • powidła śliwkowe

    4 łyżki
  • polewa czekoladowa

    1 szt
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać mleko, mąkę wymieszaną z sodą , kakao , wsypać przyprawy do piernika. Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej. Upiec ciasto. Zimne ciasto polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 50 minut

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aneta41

09.01.2013 10:58
wygląda smakowicie :)

rakow2

09.01.2012 16:09
bardzo smaczny

Jaheira11

31.08.2011 23:10
rewelacja

novita23

21.07.2011 08:22
pyszny

Tomek13

04.07.2011 19:56
pyszny

agogo2

12.06.2011 22:10
LUKSUS

Tomasz17

26.04.2011 11:17
uwielbiam to ciasto

Magda60

16.04.2011 16:29
dobre

barbara11561

14.04.2011 08:05
Taki lubię:):)

Krzysztof42

09.03.2011 16:23
super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat