Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek drożdżowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 1 kg
cukru 1 szkl
drożdży 10 dag
mlek 2 szkl
żółtek 8
olej 6 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek drożdżowy

1. Drożdże mieszamy z odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Czekamy aż wyrosną. Żółtka ucieramy z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodajemy do mąki, dodajemy również utarte żółtka z cukrem, olej i resztę mleka. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż wyrośnie.
2. Wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku.

Bardzo fajnie smakuje posmarowane masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak