Zebra z kawą

Zebra z kawą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    500 g
  • jaja

    5 szt
  • cukier 1,5

    szkl
  • olej

    250 ml
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • lub mąka

    3 łyżki
  • wiórki kokosowe

    dekoracja
  • polewa czekoladowa

    dekoracja
  • oranżada

    250 biała
  • orzechy laskowe

    3 łyżki
  • kawa rozpuszczalna

    1,5 - 2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całe jaja ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę.
Następnie ciągle miksując zmniejszyć obroty i dodawać na przemian 2 łyżki gazowanego napoju i 2 łyżki oleju.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, aby ją lepiej spulchnić- napowietrzyć przesiewamy ją przez sitko - nawet 2 - 3 razy i wsypujemy do masy cukrowo-jajecznej zmieszanej z olejem i gazowanym napojem. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.
Powstałe ciasto dzielimy na dwie części (w dwóch naczyniach).
Do jednej części wsypujemy kawę, a do drugiej mielone orzechy lub (jeśli nie mamy orzechów lub nie chcemy orzechów ) dodajemy 2 łyżki mąki.
Nakładamy ciasto do foremki - po 2 łyżki - najpierw 2 łyżki białego ciasta, na nie w środek nakładamy 2 łyżki kawowe ciasto i tak do wyczerpania ciasta, pamiętając, by ciasto nakładać ciągle na środek formy.
Pieczemy 50 - 60 min. w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i wyjęciu z foremki dekorujemy wg uznania, jeśli to ma być zebra wielkanocna to ozdabiamy ją motywem wielkanocnym.
Ci, którzy mają sporą inwencję twórczą lub posiadają kolorowe lukry nie sprawi trudności udekorowanie ciasta na kolorowo.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

08.01.2012 18:38
smaczna

Krzysztof42

09.03.2011 16:22
zebra jak żywa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat