Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

migdałowy miodownik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 80 gram
jajko 3
cukier puder 80 gram
blanszowane migdały 100 gram
łyżeczki proszku do pieczenia 2
łyżek płynnego liodu 8
płatki migdałowe 80 gram
jogurt naturalny 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: migdałowy miodownik

Migdały zmiel w młynku do kawy. W misce połącz masło, 1 jajko, 2 żółtka, 6 łyżek miodu, jogurt, cukier puder, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Zmiksuj. Osobno ubij pianę z dwóch białek, dodaj do ciasta, zamieszaj. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, tak by zakrywał dno formy i jej boki. Masę przelej do formy, posyp płatkami migdałowymi, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ciasto przez godzinę, sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli patyczek po wkłuciu w ciasto jest suchy, wyjmij formę , polej płatki migdałowe pozostałym miodem (2 łyżki) i wstaw do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu wystudź i wyjmij z formy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak