Omlet z grzybami leśnymi Pyzy

Omlet z grzybami leśnymi Pyzy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    1 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • grzyby leśne

    20 dek
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • kurki

    20 dek
  • ser żółty

    2 (tarty)
  • jajka

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kurki, jeśli nieduże, zostawić w całości. Z gołąbków ściągnąć skórkę, ile się da, zaczynając od brzegu kapelusza; pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić posiekaną cebulę, dodać grzyby, smażyć kilka minut aż puszczą sok, chwilę poddusić pod przykryciem, dodać połowę szczypiorku. Jajka wbić do miseczki, energicznie roztrzepać aby je napowietrzyć, doprawić, dodać starty ser, wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z resztą masła, wylać na to masę jajeczną - nie mieszać! Aby omlet ładnie i równo się usmażył trzeba przechylać patelnię na boki a ścięte brzegi omletu delikatnie podważać, nożem albo łopatką, żeby płynna masa spływała pod spód. Kiedy spód będzie rumiany a góra prawie ścięta, na wierzch wykładamy usmażone grzyby i całość zsuwamy na talerz, zaginając do środka, mniej więcej na pół. Posypujemy resztą szczypiorku i podajemy z sałatką ze świeżego pomidora. Z tej ilości składników zrobimy jeden omlet dla głodnej osoby.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (144)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

10.11.2016 16:06
Pysznie wyglada

pajbek

26.03.2014 12:36
Z apetytem bym zjadła :-)

SmacznaPyza

31.12.2013 18:33
nie lubisz - nie jedz, po co tyle szczekać ?

agataw1990

02.07.2012 15:55
fantastyczne

SmacznaPyza

26.06.2012 19:02
teraz tylko nazbierać sobie grzybków świeżych i usmażyć :)

rutynka

26.06.2012 10:59
wygląda bardzo apetycznie:)

magmonika1995

19.04.2012 22:02
swietnie

rakow2

07.01.2012 18:48
uwielbiam

leonkot

03.10.2011 14:24
wyglada pięknie, szkoda tylko, że grzybów w tym roku jak na lekarstwo :(

ewa84

21.08.2011 17:16
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat