Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiąca jajecznica na suchej krakowskiej z pomidorem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 2
sucha krakowska 4 plasterki
pomidor 1 sztuka
oliwa troszkę

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiąca jajecznica na suchej krakowskiej z pomidorem

Plasterki suchej krakowskiej kroimy na kwadraty o boku ok. 1 cm. Małego pomidora parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z niego skórę. Kroimy w bardzo drobną kostkę (lub nieco większą - według uznania). Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i dwoma szczyptami czarnego pieprzu.
Na patelni dobrze rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz rzucamy suchą krakowską i smażymy. Proponuję smażyć pod przykryciem, gdyż oliwa bardzo mocno pryska na wszystkie strony. Gdy kiełbasa już się dość mocno przyrumieni dodajemy pokrojonego pomidora. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy, aby woda z pomidora nieco odparowała.
Na koniec dodajemy roztrzepane jaja i smażymy do ścięcia.
Podsmażona sucha krakowska powinna przyjemnie chrupać w zębach :)
Najlepiej smakuje ze świeżą bułką lub tostem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak