Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledż w marynacie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
marchewki 2
olej 5g
octu 20g
cukru 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
kilka ziarenek pieprzu
kilka gożdzików
wody 1 łyżka stołowa
majonezu 250g
śmietany 4 łyżki stołowe
musztardy 1/2 łyżeczki
jajko
natka pietruszki
śledzie 2 (duże, solone)

Przepis i sposób przygotowania na: śledż w marynacie

Duże śledzie dzielimy na filety i usuwamy ości. Marchewki dzielimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w duże plastry, włóż do wrzącej wody, dodaj przygotowaną marchew, listek laurowy, pieprz, goździki, cukier i należy gotować ok. 15min. Następnie dodajemy połowę przygotowanego octu i gotujemy jeszcze chwilę. Filety śledziowe delikatnie rozbijamy drewnianym tłuczkiem. Smarujemy je olejem i nakładamy na nie ugotowaną cebulę i marchewkę i zwijamy w ruloniki. Roladki sledziowe układamy w głebokim szklanym półmisku i zalewamy sosem. Należy wymieszać majonez z ubitą śmietaną, koniakiem, musztardą, octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polane sosem śledzie odkładamy w chłodne miejsce przynajmniej na 6 godz. Przed podaniem posypujemy danie drobno posiekana natką i dekorujemy cząstkami ugotowanego na twardo jajka, krążkami cebuli i plasterkami ugotowanej marchewki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 28.11.2010 15:46
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak